Знаете ли че, етиопското кафе се отличава със сладък вкус, аромат и лека до средна маса ?

Знаете ли че, етиопското кафе се отличава със сладък вкус, аромат и лека до средна маса ?

12 август 2019

Преди да се запознаем с кафето, нека първо се запознаем с Етиопия. Етиопия е държава в Източна Африка, разположена във вътрешността на Африканския рог. Граничи с Еритрея на север, Судан и Южен Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг. Страната се характеризира с наличието на субекваториален климат, който се отличава с изключително високи температури и ясно изразена сезонност на валежите. В ниските части на страната времето е много горещо през цялата година. В по-високите части климатичните условия значително се отличават и са много по-приятни.

 

Като цяло етиопското кафе се отличава със своя сладък вкус и аромат и с леко до средна маса. Добива се на височина от 1500 м до 2200 м основно в малки плантации. Беритбата на кафеените зърна започва през ноември и свършва през февруари. В южната част на страната се отглежда предимно кафета от Sidamo (Sidama), отличаващи се с богатия си вкус и ярко покритие. Зелените кафееени зърна от Sidamo често са по-евтини от тези на Yirgacheffe, но по-добра стойност от гледна точка на цена-качество. В източният регион на Етиопия се произвежда кафе Harrar, отличващо с плодови или винени нотки, боровинки, ярка киселинност и със средно до тежко тяло. Кафетата Harrar се обработват ръчно от местните жители. В западният регион на Етиопия произвежданото кафе е от вида Ghimbi, отличаваща се с богатата си, остра киселинност и сложност на вкусове и аромати.

 

Основните региони за добив и отглеждане на кафе в Етиопия са: Yirgacheffes, Sidamo, Harrar, Bebeka, Teppi, Limu, Djimma, Illubabor, Lekempti, Wellega и Gimbi. Трите най-големи региона за производство на кафе са Ethiopian Yirgacheffe, Ethiopian Sidamo и Ethiopian Harrar.

Южната зона на Гедео на Етиопия, известна с мокрите си (измити) кафета. Кафетата са пикантни, ароматни и с деликатно тяло, сладък вкус и цветен аромат, включително блестящи цитрусови нотки с леко до средно тяло. Кафето се добива на надморска височина 1700м.-2200м. в периода октомври-декември. Според надморската всичана, на която се добиват кафетата Yirgacheffe могат да бъдат дефинирани като Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB), където кафеените дървета растат бавно поради височината, което позволява на дървото да доставя хранителни вещества към кафето и да развива най-добрите аромати. Финото етиопско кафе Yirgacheffe се отличава с ярка киселинност с интензивни и чисти вкусове, флорални нотки в аромата, като понякога може да бъдат забелязани нотки на препечен кокос. Като допълнителни нотки могат да бъдат посочени тези на шоколад и цитруси. В послевкуса могат да бъдат забелязани нотки на горски плодове или вино. Поради тези си качества кафетата Yirgacheffes са предпочитани за направата на студени кафеени напитки в т.ч. и на студени кафеени екстракции (cold brew). За да може деликатните качества да се откроят и да подобри яркостта на кафето, кафените зърна Yirgacheffe е удачно да бъдат средно изпечени. При средно-тъмно или тъмно печене се получава по-тежка и сладка екстракция, но се губят част от качествата на кафето.

 

Sidamo се характеризират с богато и пълно тяло, сладък и сложен вкус, ниска киселинност, цветен аромат и ярък и мек завършек. Растенията виреят от 15000 м до 2200 м надморска височина като добиването им обхваща периода октомври - януари. Кафетата се характеризират с цветен и лек дървесен аромат, налице са нотки на лимон, захарна тръстика, плодове, налице е средно и гладко тяло, а киселинността е ниска към средна. Sidamo кафетата могат да бъдат също дефинирани като Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB) подобно на Yirgacheffes кафетата.

 

Тежкото, пикантно и ароматно, етиопско кафе Harrar се отглежда на малки ферми в региона Оромия в южна Етиопия на височини между 1400 и 2000 метра. Добивът обхваща периода октомври-февруари. Кафето се отличава с тежко тяло, добре изразен земен аромат с нотки на мока и горски плодове ( боровинки и къпини). Кафетата Harrar могат да бъдат дефинирани като Strictly High Grown (SHG) .

 

Етиопското Djimmah кафе се отглежда в регионите Illubabor и Kaffa на височина от 4,400 до 6,000 фута над морското равнище. Когато е мокро обработено кафето от този вид е отлично ниско киселинно кафе, а когато Djimah е сухо обработено (немито-придава нежелан аромат).

 

Limu кафетата, отглеждани на височина от 3600 до 6 200 фута в югозападната част на Етиопия, са висококачествени мокро преработени (мити) кафета, характеризиращи се със сравнително ниска макар и леко остра киселинност. Кафето притежава добре балансираното тяло със забележими вина и пикантни вкусове - приятно сладки и живи флорални нотки.

 

Етиопското Ghimbi кафе е мокро обработено (измито) кафе, отглеждано в западната част на Етиопия. Кафето има по-тежко тяло от етиопското кафе Harrar и е по-балансирано с по-дълготрайно тяло. Ghimbi се характеризира със сложния си вкус и богата, остра киселинност. Отглеждано в районите на Гимби и Волега в Етиопия на височини между 4 900 фута и 5 900 фута над морското равнище, кафето Lekempti е известно с приятната киселинност и здраво тяло. Налице е лек, но отчетлив и приятен плодов аромат.

 

Предлаганото от THE COFFEE BOX етиопско Yirgacheff кафе е подходящо за консумация под всякаква форма. Особено подходящо е при приготвяне на студени екстракции, както и под формата на капучино.


Днес ще ви разкажем за 8 начина, как да направите кафето си супер здравословно и да му се насладите с чиста съвест

прочети още

Кафето е напитка, на която се наслаждават милиони хора по цял свят. Това е една от най-популярните напитки в света, която започва своята история още през далечната 1671 г.

прочети още

Едно кафе, отгледано под сянката на тропическите дървета

прочети още

Днес ще ви запознаем с едно уникално кафе от Руанда. Приблизително 95% от кафеените растения  отглеждани Руанда, са висококачественият сорт Арабика Бурбон. Отглеждането на относително малки количества от сортове Catuai и Caturra също е характерно за кафеената индустрия в страната. Повечето  кафеени растения се отглеждат на височини о 1200 м - 1800 м надморското височина, като цъфтежа на кафеените растения е в периода септември - октомври, а събират и зелените кафени зърна и тяхната обработка обхващат периода март.

прочети още

Вземи безплатна доставка при първа поръчка от TheCoffeeBox!

прочети още

Арабика, Робуста или Либерика - Знаете ли колко вида кафени зърна има?

прочети още

Продължаваме нашата обиколка на света с кафе от Южна Америка. Колумбийските кафете се характеризират със средно тяло, сладък плодов аромат, налице са цитрусови и леко пикантни нотки. Киселинността е средна. Най-характерните кафета са Medellin, Armenia и Manizales

прочети още

Продължаваме нашата поредица от статии, с които Ви запознаваме с нашите кафета. Днес ще ви разкажем малко повече за характерните черти на бразилските кафета. Но първо ще ви дадем малко информация за Бразилия.

прочети още

Предлаганото от The Coffee Box перуанско кафе от долината на Чанчамайо се характеризира с плътен и мек вкус, интензивен аромат и ниска киселинност. Наблюдават се нотки на натурално какао, отлично комбинирано с нотки на малц и карамел. Послевкусът е продължителен, като при него може да се доловят и нотките на орехови ядки.

прочети още
Кафе на едро
3 юни 2019

TheCoffeeBox започва да се развива в ХоРеКа направлението

прочети още

Повишете лоялността на служутелите си с доставка прясно изпечено кафе за офиса. Разгледайте нашите предложения за кафе абонаменти

прочети още