Термините които всеки познавач на кафе трябва да знае

8 март 2020
Термините които всеки познавач на кафе трябва да знае

Кафето е много повече от ароматна напитка, която ни събужда струни, то е малкото нещо, което указва голямо влияние върху ежедневието на хората, затова неслучайно е кафето е наречено, черното злато. В днешната статия ще си поговорим за термините които всеки познавач на кафе трябва да знае

Приготвянето на кафе е наука, а самото пиене на тази напитка за много хора може да се нарече изкуство. Ако искате да отведете взаимоотношенията си кафето на следващото ниво, тогава ще е хубаво знаете някои термини около тази ароматна напитка. По-долу сме извадили по-често срещаните термини, свързани с кафето, които ще Ви помогнат да предизвикате всеки разбирач на кафе.

 • Affogato: Афогато е кафеено-сладоледен десерт. Тази напитка включва еспресо, излято върху топка вкусен ванилов сладолед, а самата дума Афогато е италиански термин, който означава „удавен“. 
 • Americano: Кафе американо включва шот еспресо и добавена гореща вода до ръба на чашата.
 • Body: Тялото на кафето е термин с който се описва усещането на текстурата на кафето върху небцето.
 • Café Au Lait: Познато още като café con leche e шот еспресо добавен към същото количество мляко.
 • Cappuccino (Капучино, Cappa или Cappu): Капучиното е добре познатата напитка, която се приготвя от един шот еспресо и мляко, като млечната пяна е повече от млякото.
 • Cold Brew: Студена екстракция или така нареченото cold brew e различен метод на приготвяне на кафето. Техниката за студена екстракция, която включва накисване на едро смляно кафе в студена вода за около 12 часа, след което екстракцията се филтрира. Филтрираното кафе се разрежда с мляко или вода и след това се използва за ледено кафе.
 • Cortado (Кортадо): Шот еспресо и равни части топло мляко и пяна. Обикновено напитката е около 120 мл.
 • Crema: Това е слоят пяна, който се намира на повърхността на еспресото. Като цяло има от златист до тъмнокафяв цвят, тази пяна е резултат от няколко фактора при приготвянето на еспресото - от вида на кафените зърна до налягането на еспресо машината.
 • Dark Roast: Този термин се използва за тъмно изпечените кафени зърна. Това са зърна печени за по-дълго време, което им придава по-силен вкус.
 • Дегазиране: След изпичането на кафето, то има нужда от няколко дни да дегазира и след това още една седмица да отпочине, затова кафето е с най-добър вкус между първата и петата седмица от изпичането.
 • Drip: Този метод представлява приготвяне на кафе чрез изливане на гореща вода върху кафеена основа с помощта на френска преса или филтър, а самото кафе се нарича Drip Coffee.
 • Espresso (Еспресо): Еспресо е напитка от кафе, която започва своята история в Италия. При него с много гореща вода и високо налягане се извлича екстракцията на кафето.
 • Fair Trade: Това е икономическа програма, която гарантира на производителите на кафе да получават достойна минимална заплата.
 • Flat White (Флет Уайт): Това е като капучино, но без пяната. Обикновено се приготвя с два шота еспресо.
 • Latte (Лате): Шот еспресо и топло мляко и млечна пяна. Латето има повече мляко от кафе au lait.
 • Latte Macchiato (Лате Макиато): За разлика от Латето, при Лате Макиато, еспресо шота се добавя накрая и млечната пяна е повече.
 • Macchiato: Обикновено напитката се сервира в чаша за еспресо и се добавя съвсем малко млечна пяна.
 • Mocha: Обикновено това е напитка от шот еспресо и разпенено мляко с добавен аромат на шоколад или шоколадов сироп.
 • Red Eye (Червено око): Това кафе е наричано още и "двоен шот в тъмното", то представлява шот еспресо, който е добавен към филтрирано кафе.
 • Ristretto (Ристрето): Силно концентрирано еспресо, което има по-малко вода от обичайното еспресо.
 • SCAA: Американската асоциация за специално кафе.

Кафето, това е едно прекрасно нещо. То има силата да обединява хората със своя вкус и аромат, и да ни зарежда с енергия. То подхранва живота ни, дава надежда и като цяло ни кара да се раздвижим. Но най-вече кафето ни дава щастие и наслага всяка сутрин със своята магия.

прочети още

Днес ще си поговорим за няколко интересни метода за приготвяне на хубаво кафе, а именно така нареченото приготвяне чрез упражняване на натиск, чрез варене и приготвяне на кафе чрез филтрация

прочети още

Бърза и лесна рецепта за Далгона кафе. Това е корейската напитка, която взриви интернет, кафето dalgona е като капучино, обърнато на нагоре с главата. За направата му са необходими само три съставки и можете да го пиете топло или студено.

прочети още

С развитие на кафеената култура и индустрия възникват все по-нови и нови методи за приготвяне на кафе напитки. Една част от методите са подходящи за приготвяне в домашни условия, докато за други се налага да се довериш на майсторството на бариста експертите в любимите ти кофи шопове. Ние от The Coffee Box ще ти споделим няколко, които лесно може да си приготвиш вкъщи.

прочети още

3 неща, които вероятно не знаете за прясно изпеченото кафе ☕

прочети още

Как да приготвим хубаво кафе в домашни условия? В тази статия ще разгледаме приготвянето на кафе на джезве или така нареченото турско кафе

прочети още

Всеки знае колко е важно да намери перфектната чаша кафе, която да даде един успешен старт на деня в днешното забързано ежедневие. За да се постигне това е добре всеки да си отговори на няколко лесни въпроса за кафето.

прочети още

Безспорно вида кафе към който ще се насочим, се влияе пряко и от вида напитка, която искаме да си приготвим. Ние от The Coffee Box препоръчваме когато приготвяте  вашето капучино да използвате задължително блендирано кафе, което представлява микс от кафета.

прочети още

Тогава когато говорим за перфектната чаша кафе и вкуса, който търсим първият въпрос на който трябва да си отговорим е кое кафе и от коя част на света най-много се доближава до нашите индивидуални вкусови предпочитания.

прочети още

Казват, че едно от нещата за началото на един усмихнат и изпълнен с много положителни емоции ден, се свързва с удоволствието от чаша качествено прясно изпечено и смляно кафе, даряващо ни с ударна доза от енергия и аромати. Печенето на кафе е изкуство, което може да направи чудеса превръщайки всяко едно зрънце в цветна палитра от усещания.

прочети още

Арабика, Робуста или Либерика - Знаете ли колко вида кафени зърна има? ☕ Разберете основните разлики при различните сортове кафе

прочети още

Какви са основните разлики между еспресо макиато и еспресо кортадо? THE COFFEE BOX представя на вашето внимание две класически европейски еспресо напитки - макиато и кортадо. Независимо, че и двете напитки притежават сходни характеристики, все пак малките детайли по които се различават придават различен нюанс на всяка от напитките.

прочети още

Виждали ли сте малкия етикет „Fair Trade“ или „Fair Trade International“ на плика с кафе? Задавали ли сте си въпроса: „Какво означава това?" Е, и ние си задавахме този въпрос, затова решихме да дадем малко по-ясна представа за концепцията за справедлива търговия в разбираем вид

прочети още

Коста Рика - страна неразривно свързана с производството на кафе

прочети още

В тази статия ще поговорим за различните методи за обработка на кафето. Начинът на обработка на кафените зърна оказва съществено влияние върху формирането на крайните характеристики на кафените напитки. Процесът на обработка на кафените зърна обхваща всички стъпки от събирането на кафените черешки, тяхното зреене, отстраняване на кафените зърна от черешката. Поради тази причина различаваме съществуват различни методи за обработка на кафените зърна

прочети още

Кафето е напитка, на която се наслаждават милиони хора по цял свят. Това е една от най-популярните напитки в света, която започва своята история още през далечната 1671 г.

прочети още

Едно кафе, отгледано под сянката на тропическите дървета

прочети още

Да научим повече за кафето от Конго. Република Конго e разположена в Западна Централна Африка. Климатът е тропичен и се характеризира с висока влажност и температури, вариращи в различните региони. В по-голямата част от страната се наблюдават по два сухи и влажни сезона. Температурите са най-стабилни в екваториалните гори.

прочети още

Днес ще ви запознаем с едно уникално кафе от Руанда. Приблизително 95% от кафеените растения  отглеждани Руанда, са висококачественият сорт Арабика Бурбон. Отглеждането на относително малки количества от сортове Catuai и Caturra също е характерно за кафеената индустрия в страната. Повечето  кафеени растения се отглеждат на височини о 1200 м - 1800 м надморското височина, като цъфтежа на кафеените растения е в периода септември - октомври, а събират и зелените кафени зърна и тяхната обработка обхващат периода март.

прочети още

Етиопия е държава в Източна Африка, разположена във вътрешността на Африканския рог. Граничи с Еритрея на север, Судан и Южен Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг. Страната се характеризира с наличието на субекваториален климат, който се отличава с изключително високи температури и ясно изразена сезонност на валежите. В ниските части на страната времето е много горещо през цялата година. В по-високите части климатичните условия значително се отличават и са много по-приятни.

прочети още

Продължаваме нашата обиколка на света с кафе от Южна Америка. Колумбийските кафете се характеризират със средно тяло, сладък плодов аромат, налице са цитрусови и леко пикантни нотки. Киселинността е средна. Най-характерните кафета са Medellin, Armenia и Manizales

прочети още

Продължаваме нашата поредица от статии, с които Ви запознаваме с нашите кафета. Днес ще ви разкажем малко повече за характерните черти на бразилските кафета. Но първо ще ви дадем малко информация за Бразилия.

прочети още

Предлаганото от The Coffee Box перуанско кафе от долината на Чанчамайо се характеризира с плътен и мек вкус, интензивен аромат и ниска киселинност. Наблюдават се нотки на натурално какао, отлично комбинирано с нотки на малц и карамел. Послевкусът е продължителен, като при него може да се доловят и нотките на орехови ядки.

прочети още

TheCoffeeBox започва да се развива в ХоРеКа направлението

прочети още

Повишете лоялността на служутелите си с доставка прясно изпечено кафе за офиса. Разгледайте нашите предложения за кафе абонаменти

прочети още