Основни характеристики на кафетата от отделните региони

22 март 2020
Основни характеристики на кафетата от отделните региони

Тогава когато говорим за перфектната чаша кафе и вкуса, който търсим първият въпрос на който трябва да си отговорим е кое кафе и от коя част на света най-много се доближава до нашите индивидуални вкусови предпочитания. От отговора на този въпрос зависи дали ще открием насладата на кафето с отпиване на първата глътка, тъй като отделните региони в които се добиват и отглеждат кафените зърна оказват съществено влияние върху техните вкусови характеристики. Тук трябва да се отчетат различните характеристики сред които са надморска височина, почва (тероар), напояване, слънчева светлина, методи на обработка и сушене.

Основните региони за добив и отглеждане на кафе са Африка, Азия и Океания, Карибите, Северна, Централна и Южна Америка, като кафето от всеки от тези региони има свои собствени отличителни характеристики.

Африка – тези кафета се отличават със своята ярка и подчертана киселинност, както и с изразените си флорално-плодови нотки във вкуса и послевкуса. Безспорно най-добрите кафета от Африка са тези отгледани в родината на кафето Етиопия, както и тези в Кения и Руанда.

На територията на Етиопия се използват два основни метода на обработка на кафето, което формира и два основни профила на кафеените зърна. При мития метод (washed/wet method) на обработка на преден план изпъкват по-лекия и флорален вкус на кафето, наподобяващ ароматните характеристики срещани при чая, докато сухия (натурален) (dry/natural method) метод на обработка съдейства за изпъкването на плодово-винените характеристики на кафето. В случай, че разполагате с мити етиопски кафени зърна ние от The Coffee Box препоръчваме да се насочите към филтрацията като метод за направа на кафеени напитки тъй като по този начин ще може да изкарате на преден план по-нежните аромати на кафето, докато ако разполагате с кафе, обработено по сух метод удачно би било да се насочите към накисващите методи за направа на кафе напитки (френска преса или вакуум) с цел изкарване на преден план максимума от изобилието от аромати и получаване на по-силна екстракция.

Кенийските кафета са едни от най-ярките и запомнящи се сред любителите на качествена 100%-ва арабика. Тези кафета са балансирани, винено киселинно-сладки, с изразени плодови ароматни и средно тяло. Кенийските кафета са изключително подходящи за направата на филтрации, чрез които целия букет от аромати да излезе на преден план.

Кафетата от Руанда се характеризират със своето богато и кремообразно тяло и копринен вкус. Палитрата от плодово-флорални, цитрусови и пикантни нотки са надеждна гаранция, за това че ще получите една освежаваща доза качествено кафе. Със своята висока и ярка киселинност, кафетата от Руанда наподобяват качествените кенийски кафета, а по отношение на ароматния си профил наподобяват на етиопските.

Азия и Океания – от тази група кафета най-популярни са индонезийските кафета. Те са тъмни, плътни, по-пикантни и със земен вкус, често и с осезаеми за по-дълго време нотки в послевкуса. Същевременно с това те могат да бъдат и доста нежни по отношение на киселинността т.е киселинността е сравнително ниска. Филтрацията отново е един от най-удачните начини за приготвяне на кафе напитките от този регион, тъй като чрез нея може да се изкарат на преден план букета от флорално-плодови нотки. Едни от най-интересните азиатско-океански кафета които ние от The Coffee Box може да Ви препоръчаме са Kopi Luwak, кафето от о. Суматра, Папуа Сигри АА, Индия Мусон Малабар.

Карибски басейн – в района на Карибския басейн се отглеждат доста качествени и интересни кафета. Независимо дали говорим за кафе от Хаити, Куба, Ямайка или Доминикана всяка чаша кафе е гаранция за едно неповторимо кафе изживяване. За любителите на спешълти кафето ние от The Coffee Box определено бихме препоръчали:

 • Jamaica Blue Mountain – отличава се със сладък тонизиращо-освежаващ аромат, деликатни цитрусово-флорални нотки средно тяло. Дълъг послевкус.
 • Hawaii Kona – отличава се с ниска киселинност, добър баланс, шоколадово-ядков вкус и продължителен меден послевкус.

Южна Америка – характерно за тези кафета е че те се отличават със своята ниска киселинност, топла сладост, изразени ядкови, какаови и плодови нотки във вкуса и послевкуса. Това са едни от най-широко разпространените кафета с които свързваме вкуса на съвременното класическо еспресо. Ние от The Coffee Box бихме ви препоръчали да се отдадете на нежната прегръдка на кафетата от района на Перу, Бразилия и Колумбия – гаранция за едно неповторимо кафе изживяване, независимо дали ще си ги приготвите под формата на еспресо или на кафеварка, аеропреса, френска преса или вакуум.

Централна Америка – кафетата от този регион могат да бъдат обобщени като балансирани по своите вкусови характеристики и притежаващи сходен ароматен профил. Това е пряко следствие от сходните климатични особености в които се отглежда кафето, процесите на обработка и отглежданите сортове. Кафетата се отличават с вариации в своята киселинност – от ниска до средна, но като цяло се отличават със своята гладкост и мекота. Ние от The Coffee Box бихме ви препоръчали да опитате кафето от Ел Салвадор, Хондурас, Гватемала и Коста Рика независимо от начина на приготвяне на любимата ви кафе напитка.

Северна Америка – безспорно един от нашите фаворити е мексиканското кафе. Отличава се с междинна киселинност (ниска към средна), добре балансирано с плътно към средно тяло и изразен ядково-какаов аромат, който ще ви плени още от първата глътка.

В обобщение на всичко написано в настоящата статия ще систематизираме препоръчваните от нас кафета по техните основни вкусови характеристики:

 • Кафета с изразени плодови аромати:
  • Кения – аромати на горски и цитрусови плодове;
  • Етиопия – аромати на цитрусови плодове;
  • Бразилия – плодово/земни аромати;
  • Ел Салвадор – аромати на горски и тропически плодове
  • Колумбия – аромати на горски и костилкови плодове
 • Кафета с изразени какаово-ядкови аромати
  • Бразилия – млечен шоколад
  • Колумбия – какао
  • Мексико – какао

Кафето, това е едно прекрасно нещо. То има силата да обединява хората със своя вкус и аромат, и да ни зарежда с енергия. То подхранва живота ни, дава надежда и като цяло ни кара да се раздвижим. Но най-вече кафето ни дава щастие и наслага всяка сутрин със своята магия.

прочети още

Днес ще си поговорим за няколко интересни метода за приготвяне на хубаво кафе, а именно така нареченото приготвяне чрез упражняване на натиск, чрез варене и приготвяне на кафе чрез филтрация

прочети още

Бърза и лесна рецепта за Далгона кафе. Това е корейската напитка, която взриви интернет, кафето dalgona е като капучино, обърнато на нагоре с главата. За направата му са необходими само три съставки и можете да го пиете топло или студено.

прочети още

С развитие на кафеената култура и индустрия възникват все по-нови и нови методи за приготвяне на кафе напитки. Една част от методите са подходящи за приготвяне в домашни условия, докато за други се налага да се довериш на майсторството на бариста експертите в любимите ти кофи шопове. Ние от The Coffee Box ще ти споделим няколко, които лесно може да си приготвиш вкъщи.

прочети още

3 неща, които вероятно не знаете за прясно изпеченото кафе ☕

прочети още

Как да приготвим хубаво кафе в домашни условия? В тази статия ще разгледаме приготвянето на кафе на джезве или така нареченото турско кафе

прочети още

Всеки знае колко е важно да намери перфектната чаша кафе, която да даде един успешен старт на деня в днешното забързано ежедневие. За да се постигне това е добре всеки да си отговори на няколко лесни въпроса за кафето.

прочети още

Безспорно вида кафе към който ще се насочим, се влияе пряко и от вида напитка, която искаме да си приготвим. Ние от The Coffee Box препоръчваме когато приготвяте  вашето капучино да използвате задължително блендирано кафе, което представлява микс от кафета.

прочети още

Казват, че едно от нещата за началото на един усмихнат и изпълнен с много положителни емоции ден, се свързва с удоволствието от чаша качествено прясно изпечено и смляно кафе, даряващо ни с ударна доза от енергия и аромати. Печенето на кафе е изкуство, което може да направи чудеса превръщайки всяко едно зрънце в цветна палитра от усещания.

прочети още

Арабика, Робуста или Либерика - Знаете ли колко вида кафени зърна има? ☕ Разберете основните разлики при различните сортове кафе

прочети още

Какви са основните разлики между еспресо макиато и еспресо кортадо? THE COFFEE BOX представя на вашето внимание две класически европейски еспресо напитки - макиато и кортадо. Независимо, че и двете напитки притежават сходни характеристики, все пак малките детайли по които се различават придават различен нюанс на всяка от напитките.

прочети още

Кафето е много повече от ароматна напитка, която ни събужда струни, то е малкото нещо, което указва голямо влияние върху ежедневието на хората, затова неслучайно е кафето е наречено, черното злато. В днешната статия ще си поговорим за термините които всеки познавач на кафе трябва да знае

прочети още

Виждали ли сте малкия етикет „Fair Trade“ или „Fair Trade International“ на плика с кафе? Задавали ли сте си въпроса: „Какво означава това?" Е, и ние си задавахме този въпрос, затова решихме да дадем малко по-ясна представа за концепцията за справедлива търговия в разбираем вид

прочети още

Коста Рика - страна неразривно свързана с производството на кафе

прочети още

В тази статия ще поговорим за различните методи за обработка на кафето. Начинът на обработка на кафените зърна оказва съществено влияние върху формирането на крайните характеристики на кафените напитки. Процесът на обработка на кафените зърна обхваща всички стъпки от събирането на кафените черешки, тяхното зреене, отстраняване на кафените зърна от черешката. Поради тази причина различаваме съществуват различни методи за обработка на кафените зърна

прочети още

Кафето е напитка, на която се наслаждават милиони хора по цял свят. Това е една от най-популярните напитки в света, която започва своята история още през далечната 1671 г.

прочети още

Едно кафе, отгледано под сянката на тропическите дървета

прочети още

Да научим повече за кафето от Конго. Република Конго e разположена в Западна Централна Африка. Климатът е тропичен и се характеризира с висока влажност и температури, вариращи в различните региони. В по-голямата част от страната се наблюдават по два сухи и влажни сезона. Температурите са най-стабилни в екваториалните гори.

прочети още

Днес ще ви запознаем с едно уникално кафе от Руанда. Приблизително 95% от кафеените растения  отглеждани Руанда, са висококачественият сорт Арабика Бурбон. Отглеждането на относително малки количества от сортове Catuai и Caturra също е характерно за кафеената индустрия в страната. Повечето  кафеени растения се отглеждат на височини о 1200 м - 1800 м надморското височина, като цъфтежа на кафеените растения е в периода септември - октомври, а събират и зелените кафени зърна и тяхната обработка обхващат периода март.

прочети още

Етиопия е държава в Източна Африка, разположена във вътрешността на Африканския рог. Граничи с Еритрея на север, Судан и Южен Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг. Страната се характеризира с наличието на субекваториален климат, който се отличава с изключително високи температури и ясно изразена сезонност на валежите. В ниските части на страната времето е много горещо през цялата година. В по-високите части климатичните условия значително се отличават и са много по-приятни.

прочети още

Продължаваме нашата обиколка на света с кафе от Южна Америка. Колумбийските кафете се характеризират със средно тяло, сладък плодов аромат, налице са цитрусови и леко пикантни нотки. Киселинността е средна. Най-характерните кафета са Medellin, Armenia и Manizales

прочети още

Продължаваме нашата поредица от статии, с които Ви запознаваме с нашите кафета. Днес ще ви разкажем малко повече за характерните черти на бразилските кафета. Но първо ще ви дадем малко информация за Бразилия.

прочети още

Предлаганото от The Coffee Box перуанско кафе от долината на Чанчамайо се характеризира с плътен и мек вкус, интензивен аромат и ниска киселинност. Наблюдават се нотки на натурално какао, отлично комбинирано с нотки на малц и карамел. Послевкусът е продължителен, като при него може да се доловят и нотките на орехови ядки.

прочети още

TheCoffeeBox започва да се развива в ХоРеКа направлението

прочети още

Повишете лоялността на служутелите си с доставка прясно изпечено кафе за офиса. Разгледайте нашите предложения за кафе абонаменти

прочети още