Коста Рика - страна неразривно свързана с производството на кафе

1 март 2020
Коста Рика - страна неразривно свързана с производството на кафе

Република Коста Рика е разположена в най-южната част на континента Северна Америка, по-известна като Централна Америка. На север граничи с Никарагуа, на югоизток с Панама, на югозапад с Тихия океан, на североизток с Карибско море и Еквадор на юг от остров Кокос. Страната се характеризира със субекваториален климат с високи температури през цялата година.

Кафето се добива на надморска височина от 1200-1800 м в региона на Тарразу. Сортовете кафе, които се произвеждат са Typica, Caturra, Catuai, Villa Sarchi, Bourbon, Gesha и Villalobos, като добива е в периода декември-февруари. Обикновено кафето е мито или сушено на барабан, притежаващо интензивен плодов аромат, средно към плътно тяло в висока киселинност. Кафетата на Коста Рика са известни като едни от най-добрите високо растящи кафета в Централна и Южна Америка. Районите за добив на кафе в Коста Рика са:

  • Тарразу (Tarrazu) - в този район се отглеждат едни от най-добрите и качествени костарикански кафета, добити на 1350-1800 м надморска височина в вътрешнопланинската част на страната.
  • В западно-централния район на Коста Рика се отглежда едно от най-качествените кафета - Costa Rica Monte Crisol, отличава се с плодова яркост, сладост и меко тяло.
  • В северно-централния на Коста Рика е  разположен района Alajuela с надморка височина от 100м. до 2600м. Кафето се отличава с ябълково-кайсиевите нотки, плътно тяло и силен аромат, като основните сортове кафе добивани в района са Caturra и Catuai.
  • Регионът Cartago обхваща долината Del Guarco, където отглежда кафе предимно между 1200м. и 1650м., а вкусовите характеристики на кафето демонстрират нотки на подправки и страхотен вкус. Основните сортове, добивани е района отново са Caturra и Catuai.
  • Кафетата от района на Heredia известни с пълното си тяло и богат, силен аромат и киселинност. Кафетата от района на Tres Rios в близост до брега на Тихия океан са известни, че притежават сладост, съчетана с мек вкус. Тези два района варират от 1200м. до 1650м. по височина.
  • Според по-малките региони за добив на кафе в Коста Рика спадар също: Guanacasce Orosi (900м. – 1 200м.), West Valley (1 200м. – 1 650м.), Turrialba (600м. – 900м.) и Brunca (800м. – 1 200м.).

Голяма част от костариканските кафета притежават сертификати Fair Trade, Organic Certificate и Rain Forest. Костариканската система за класификация на кафетата, ги разделя в няколко групи:

  • Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Beans (SHB), добивани на височина от нас 1 200м.;
  • Good Hard Beans (GHB), добивани на височина между  1 000м. и 1 200м.
  • Medium Hard Beans (MHB), добивани на височина от 500м. до 900м. Най-качествените кафета в Коста Рика попадат в групата Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Beans (SHB).

Предлаганото в The Coffee Box кафе е Costa Rica SHB, добито на височина 1350м. - 1800м., отличаващо се с висока киселинност и плътно тяло. Нотките са на цитрус, кайсия и тропически плодове, обогатени с нотките на червени плодове в послевкуса. Кафето е идеално за консумация под формата на еспресо или капучино.

Кафето, това е едно прекрасно нещо. То има силата да обединява хората със своя вкус и аромат, и да ни зарежда с енергия. То подхранва живота ни, дава надежда и като цяло ни кара да се раздвижим. Но най-вече кафето ни дава щастие и наслага всяка сутрин със своята магия.

прочети още

Днес ще си поговорим за няколко интересни метода за приготвяне на хубаво кафе, а именно така нареченото приготвяне чрез упражняване на натиск, чрез варене и приготвяне на кафе чрез филтрация

прочети още

Бърза и лесна рецепта за Далгона кафе. Това е корейската напитка, която взриви интернет, кафето dalgona е като капучино, обърнато на нагоре с главата. За направата му са необходими само три съставки и можете да го пиете топло или студено.

прочети още

С развитие на кафеената култура и индустрия възникват все по-нови и нови методи за приготвяне на кафе напитки. Една част от методите са подходящи за приготвяне в домашни условия, докато за други се налага да се довериш на майсторството на бариста експертите в любимите ти кофи шопове. Ние от The Coffee Box ще ти споделим няколко, които лесно може да си приготвиш вкъщи.

прочети още

3 неща, които вероятно не знаете за прясно изпеченото кафе ☕

прочети още

Как да приготвим хубаво кафе в домашни условия? В тази статия ще разгледаме приготвянето на кафе на джезве или така нареченото турско кафе

прочети още

Всеки знае колко е важно да намери перфектната чаша кафе, която да даде един успешен старт на деня в днешното забързано ежедневие. За да се постигне това е добре всеки да си отговори на няколко лесни въпроса за кафето.

прочети още

Безспорно вида кафе към който ще се насочим, се влияе пряко и от вида напитка, която искаме да си приготвим. Ние от The Coffee Box препоръчваме когато приготвяте  вашето капучино да използвате задължително блендирано кафе, което представлява микс от кафета.

прочети още

Тогава когато говорим за перфектната чаша кафе и вкуса, който търсим първият въпрос на който трябва да си отговорим е кое кафе и от коя част на света най-много се доближава до нашите индивидуални вкусови предпочитания.

прочети още

Казват, че едно от нещата за началото на един усмихнат и изпълнен с много положителни емоции ден, се свързва с удоволствието от чаша качествено прясно изпечено и смляно кафе, даряващо ни с ударна доза от енергия и аромати. Печенето на кафе е изкуство, което може да направи чудеса превръщайки всяко едно зрънце в цветна палитра от усещания.

прочети още

Арабика, Робуста или Либерика - Знаете ли колко вида кафени зърна има? ☕ Разберете основните разлики при различните сортове кафе

прочети още

Какви са основните разлики между еспресо макиато и еспресо кортадо? THE COFFEE BOX представя на вашето внимание две класически европейски еспресо напитки - макиато и кортадо. Независимо, че и двете напитки притежават сходни характеристики, все пак малките детайли по които се различават придават различен нюанс на всяка от напитките.

прочети още

Кафето е много повече от ароматна напитка, която ни събужда струни, то е малкото нещо, което указва голямо влияние върху ежедневието на хората, затова неслучайно е кафето е наречено, черното злато. В днешната статия ще си поговорим за термините които всеки познавач на кафе трябва да знае

прочети още

Виждали ли сте малкия етикет „Fair Trade“ или „Fair Trade International“ на плика с кафе? Задавали ли сте си въпроса: „Какво означава това?" Е, и ние си задавахме този въпрос, затова решихме да дадем малко по-ясна представа за концепцията за справедлива търговия в разбираем вид

прочети още

В тази статия ще поговорим за различните методи за обработка на кафето. Начинът на обработка на кафените зърна оказва съществено влияние върху формирането на крайните характеристики на кафените напитки. Процесът на обработка на кафените зърна обхваща всички стъпки от събирането на кафените черешки, тяхното зреене, отстраняване на кафените зърна от черешката. Поради тази причина различаваме съществуват различни методи за обработка на кафените зърна

прочети още

Кафето е напитка, на която се наслаждават милиони хора по цял свят. Това е една от най-популярните напитки в света, която започва своята история още през далечната 1671 г.

прочети още

Едно кафе, отгледано под сянката на тропическите дървета

прочети още

Да научим повече за кафето от Конго. Република Конго e разположена в Западна Централна Африка. Климатът е тропичен и се характеризира с висока влажност и температури, вариращи в различните региони. В по-голямата част от страната се наблюдават по два сухи и влажни сезона. Температурите са най-стабилни в екваториалните гори.

прочети още

Днес ще ви запознаем с едно уникално кафе от Руанда. Приблизително 95% от кафеените растения  отглеждани Руанда, са висококачественият сорт Арабика Бурбон. Отглеждането на относително малки количества от сортове Catuai и Caturra също е характерно за кафеената индустрия в страната. Повечето  кафеени растения се отглеждат на височини о 1200 м - 1800 м надморското височина, като цъфтежа на кафеените растения е в периода септември - октомври, а събират и зелените кафени зърна и тяхната обработка обхващат периода март.

прочети още

Етиопия е държава в Източна Африка, разположена във вътрешността на Африканския рог. Граничи с Еритрея на север, Судан и Южен Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг. Страната се характеризира с наличието на субекваториален климат, който се отличава с изключително високи температури и ясно изразена сезонност на валежите. В ниските части на страната времето е много горещо през цялата година. В по-високите части климатичните условия значително се отличават и са много по-приятни.

прочети още

Продължаваме нашата обиколка на света с кафе от Южна Америка. Колумбийските кафете се характеризират със средно тяло, сладък плодов аромат, налице са цитрусови и леко пикантни нотки. Киселинността е средна. Най-характерните кафета са Medellin, Armenia и Manizales

прочети още

Продължаваме нашата поредица от статии, с които Ви запознаваме с нашите кафета. Днес ще ви разкажем малко повече за характерните черти на бразилските кафета. Но първо ще ви дадем малко информация за Бразилия.

прочети още

Предлаганото от The Coffee Box перуанско кафе от долината на Чанчамайо се характеризира с плътен и мек вкус, интензивен аромат и ниска киселинност. Наблюдават се нотки на натурално какао, отлично комбинирано с нотки на малц и карамел. Послевкусът е продължителен, като при него може да се доловят и нотките на орехови ядки.

прочети още

TheCoffeeBox започва да се развива в ХоРеКа направлението

прочети още

Повишете лоялността на служутелите си с доставка прясно изпечено кафе за офиса. Разгледайте нашите предложения за кафе абонаменти

прочети още