Блендове или single origin кафета

23 март 2020
Блендове или single origin кафета

Безспорно вида кафе към който ще се насочим, се влияе пряко и от вида напитка, която искаме да си приготвим. Ние от The Coffee Box препоръчваме когато приготвяте  вашето капучино да използвате блендирано кафе, което представлява микс от кафета. В случай, че желаете вашето капучино да бъде силно, с доминираш кафеен вкус, удачно би било кафе бленда, който ще използвате да бъде във съотношение 50/50 робуста-арабика или 75/25 робуста-арабика. За по-лек вариант на вашето капучино и особено за вашето лате препоръчваме или бленд от 100% зърна арабика, или 80/20 арабика-робуста. За приготвяне на леко лате може да заложите и на 100% single origin  кафе. При изготвяне на кафе блендовете следва да се спазват няколко основни правила:

 • Да не се смесват скъпи с евтини кафени зърна, тъй като така няма да се получи оптималния вкусов и качествен ефект на кафеените напитки;
 • Да се комбинират кафеени зърна, които допълват своите вкусово-ароматни характеристики. Например в случай, че се наслаждавате на светло изпечено плодово кафе (африканско или индонезийско) опитайте да допълните ароматния профил с използване на средно изпечено южно или централно американско кафе с изразен какаово-ядков аромат. В случай, че пиете светло или средно изпечена централно или южно американска ядково какаова арабика, може да допълните вкуса с индийска леко пикантна арабика или робуста. Вариантите при миксиране и печене  на кафетата са разнообразни и специфични.
 • Използвайте добре познати ви сортове кафе, които вече сте опитвали тъй като не е необходимо да си правите експерименти с комбинация от нови вкусове, аромати и киселинности, които няма гаранция, че ще ви харесат.
 • Експериментирайте с малки партиди кафе за да постигнете оптимален вкус без да се генерират излишни отпадъци и брак на кафе.

Single origin кафета - препоръчваме да ги опитате за приготвяне както на класически еспресо напитки, така и за различни филтрации с които да изкарате на преден план вкусовите характеристики на съответния вид кафе. Ние бихме ви препоръчали  следните single origin кафета: Кения, Етиопия, Пауа Нова Гвинея, Бразилия, Колумбия, Перу, Мексико, Индия, Доминикана.

Независимо дали ще се насочите към single origin кафета или ще експериментирате с кафе блендове, ние от The Coffee Box  бихме искали да ви споделим няколко препоръки от нашия опит за това кое кафе какви вкусови характеристики притежава, как е най-добре да бъде изпечено и по какъв начин да бъде приготвено, без да имаме претенция за изчерпателност и отчитайки факта, че в даден регион кафето което се отглежда в различните ферми има вариации в своя профил.

 • Бразилско кафе – ниско киселинно кафе, с орехов- какаов аромат в определени случаи и с плодови нотки. Най-удачно е да бъде средно към тъмно или тъмно изпечено и е подходящо за направа на класически еспресо напитки;
 • Гватемалско кафе – средно киселинно кафе с ярко изразени плодово-флорални нотки и средно тяло. Често гватемалските кафета са с продължителен послевкус и опушено какаово-шоколадов вкус. Гватемалските кафета могат да бъдат както светло, така и тъмно изпечени. При по-светло изпичане на преден план изпъкват флоралните нотки, докато при тъмното печене – тези на какао и горчив шоколад. Светло изпечените гватемалски кафета са подходящи при филтрация чрез заливане и аеропреса, докато тъмно печените – за френска преса и еспресо;
 • Етиопско кафе – характеризира се  с богато изразени билково-флорални и цитрусови нотки в аромати, като в зависимост от региона и сорта се наблюдават нотки на жасмин, бергамот или боровинки в послевкуса. Като цяло етиопските кафета са с леко тяло и приятна средна към висока киселинност. Кафето е с най-добри характеристики при светло изпичане на зърната. При светло изпичане е подходящо да се прилага филтрация чрез заливане, а при средно изпичане под формата на екстракция от аеропреса.
 • Индийско кафе – кафе с плътно тяло, ярка киселинност и осезаемо изразени пикантни нотки на кардамон, черен пипер, индийско орехче, карамфил и тропически плодове. Кафето е с най-добри характеристики когато е средно или средно към тъмно изпечено. Изключително подходящо за еспресо, френска преса или мока кафеварка.
 • Кенийско кафе – остра плодова киселинност със средно плътно тяло и добре изразен аромат. Отличава се с фруктови нотки, цитруси и горски плодове. Най-удачно е кафето да бъде светло изпечено като най-добре се получава за филтрация чрез заливане с топла вода, френска преса и аеропреса;
 • Колумбийско кафе – кафе с изключително богат вкус, ниска към средна киселинност, копринено тяло и карамелена сладост. Наблюдават се ядково-орехови нюанси, флорални и плодово-тропически нотки във вкуса и послевкуса. Най-добри характеристики колумбийското кафе притежава когато е средно изпечено и е под формата на еспресо, френска преса или аеропреса;
 • Мексиканско кафе – ниска към средна киселинност със средно тяло. Отличава се с ядково-шоколадови нотки. Най-добри характеристики има при средно и средно-тъмно изпичане. Подходящо е както за еспресо, така и за кафеени напитки с млечна основа.
 • Перуанско кафе – умерено до силно изразени плодово-флорални и какаови нотки с ниска към средна киселинност, средно тяло. Най-добри характеристики има при средно и средно-тъмно изпичане. Подобно на мексиканското, перуанското кафе е  подходящо е както за еспресо, така и за кафеени напитки с млечна основа.

Кафето, това е едно прекрасно нещо. То има силата да обединява хората със своя вкус и аромат, и да ни зарежда с енергия. То подхранва живота ни, дава надежда и като цяло ни кара да се раздвижим. Но най-вече кафето ни дава щастие и наслага всяка сутрин със своята магия.

прочети още

Днес ще си поговорим за няколко интересни метода за приготвяне на хубаво кафе, а именно така нареченото приготвяне чрез упражняване на натиск, чрез варене и приготвяне на кафе чрез филтрация

прочети още

Бърза и лесна рецепта за Далгона кафе. Това е корейската напитка, която взриви интернет, кафето dalgona е като капучино, обърнато на нагоре с главата. За направата му са необходими само три съставки и можете да го пиете топло или студено.

прочети още

С развитие на кафеената култура и индустрия възникват все по-нови и нови методи за приготвяне на кафе напитки. Една част от методите са подходящи за приготвяне в домашни условия, докато за други се налага да се довериш на майсторството на бариста експертите в любимите ти кофи шопове. Ние от The Coffee Box ще ти споделим няколко, които лесно може да си приготвиш вкъщи.

прочети още

3 неща, които вероятно не знаете за прясно изпеченото кафе ☕

прочети още

Как да приготвим хубаво кафе в домашни условия? В тази статия ще разгледаме приготвянето на кафе на джезве или така нареченото турско кафе

прочети още

Всеки знае колко е важно да намери перфектната чаша кафе, която да даде един успешен старт на деня в днешното забързано ежедневие. За да се постигне това е добре всеки да си отговори на няколко лесни въпроса за кафето.

прочети още

Тогава когато говорим за перфектната чаша кафе и вкуса, който търсим първият въпрос на който трябва да си отговорим е кое кафе и от коя част на света най-много се доближава до нашите индивидуални вкусови предпочитания.

прочети още

Казват, че едно от нещата за началото на един усмихнат и изпълнен с много положителни емоции ден, се свързва с удоволствието от чаша качествено прясно изпечено и смляно кафе, даряващо ни с ударна доза от енергия и аромати. Печенето на кафе е изкуство, което може да направи чудеса превръщайки всяко едно зрънце в цветна палитра от усещания.

прочети още

Арабика, Робуста или Либерика - Знаете ли колко вида кафени зърна има? ☕ Разберете основните разлики при различните сортове кафе

прочети още

Какви са основните разлики между еспресо макиато и еспресо кортадо? THE COFFEE BOX представя на вашето внимание две класически европейски еспресо напитки - макиато и кортадо. Независимо, че и двете напитки притежават сходни характеристики, все пак малките детайли по които се различават придават различен нюанс на всяка от напитките.

прочети още

Кафето е много повече от ароматна напитка, която ни събужда струни, то е малкото нещо, което указва голямо влияние върху ежедневието на хората, затова неслучайно е кафето е наречено, черното злато. В днешната статия ще си поговорим за термините които всеки познавач на кафе трябва да знае

прочети още

Виждали ли сте малкия етикет „Fair Trade“ или „Fair Trade International“ на плика с кафе? Задавали ли сте си въпроса: „Какво означава това?" Е, и ние си задавахме този въпрос, затова решихме да дадем малко по-ясна представа за концепцията за справедлива търговия в разбираем вид

прочети още

Коста Рика - страна неразривно свързана с производството на кафе

прочети още

В тази статия ще поговорим за различните методи за обработка на кафето. Начинът на обработка на кафените зърна оказва съществено влияние върху формирането на крайните характеристики на кафените напитки. Процесът на обработка на кафените зърна обхваща всички стъпки от събирането на кафените черешки, тяхното зреене, отстраняване на кафените зърна от черешката. Поради тази причина различаваме съществуват различни методи за обработка на кафените зърна

прочети още

Кафето е напитка, на която се наслаждават милиони хора по цял свят. Това е една от най-популярните напитки в света, която започва своята история още през далечната 1671 г.

прочети още

Едно кафе, отгледано под сянката на тропическите дървета

прочети още

Да научим повече за кафето от Конго. Република Конго e разположена в Западна Централна Африка. Климатът е тропичен и се характеризира с висока влажност и температури, вариращи в различните региони. В по-голямата част от страната се наблюдават по два сухи и влажни сезона. Температурите са най-стабилни в екваториалните гори.

прочети още

Днес ще ви запознаем с едно уникално кафе от Руанда. Приблизително 95% от кафеените растения  отглеждани Руанда, са висококачественият сорт Арабика Бурбон. Отглеждането на относително малки количества от сортове Catuai и Caturra също е характерно за кафеената индустрия в страната. Повечето  кафеени растения се отглеждат на височини о 1200 м - 1800 м надморското височина, като цъфтежа на кафеените растения е в периода септември - октомври, а събират и зелените кафени зърна и тяхната обработка обхващат периода март.

прочети още

Етиопия е държава в Източна Африка, разположена във вътрешността на Африканския рог. Граничи с Еритрея на север, Судан и Южен Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг. Страната се характеризира с наличието на субекваториален климат, който се отличава с изключително високи температури и ясно изразена сезонност на валежите. В ниските части на страната времето е много горещо през цялата година. В по-високите части климатичните условия значително се отличават и са много по-приятни.

прочети още

Продължаваме нашата обиколка на света с кафе от Южна Америка. Колумбийските кафете се характеризират със средно тяло, сладък плодов аромат, налице са цитрусови и леко пикантни нотки. Киселинността е средна. Най-характерните кафета са Medellin, Armenia и Manizales

прочети още

Продължаваме нашата поредица от статии, с които Ви запознаваме с нашите кафета. Днес ще ви разкажем малко повече за характерните черти на бразилските кафета. Но първо ще ви дадем малко информация за Бразилия.

прочети още

Предлаганото от The Coffee Box перуанско кафе от долината на Чанчамайо се характеризира с плътен и мек вкус, интензивен аромат и ниска киселинност. Наблюдават се нотки на натурално какао, отлично комбинирано с нотки на малц и карамел. Послевкусът е продължителен, като при него може да се доловят и нотките на орехови ядки.

прочети още

TheCoffeeBox започва да се развива в ХоРеКа направлението

прочети още

Повишете лоялността на служутелите си с доставка прясно изпечено кафе за офиса. Разгледайте нашите предложения за кафе абонаменти

прочети още