5 факта за кафето, които всеки любител на кафе трябва да знае

5 факта за кафето, които всеки любител на кафе трябва да знае

1 ноември 2019

Кафето е напитка, на която се наслаждават милиони хора по цял свят. Това е една от най-популярните напитки в света, която започва своята история още през далечната 1671 г.

 

В днешно време само в САЩ се консумират повече от 400 милиона чаши кафе на ден, което прави Америка водещ потребител на кафе в света. Въпреки че го консумираме всеки ден, колко всъщност знаем за тази любима напитка? Тук сме събрали малко интересна факта за кафето и неговата история.

  • Кафето е открито от етиопски пастир около 800 г. сл.Хр.

Историята на кафето може да бъде проследена векове назад, чак до древните кафеени гори на Етиопското плато. Въпреки че точният произход е неизвестен, легендата гласи, че пастир на име Калди открил, че всеки ден, когато взема козите си на паша, те ставали необичайно енергични, след като яли от плодовете на определен вид дърво. Козите ставали толкова енергични, че стояли будни дори и през нощта. Така мистерията около горските плодове започнала да се разбулва.

Калди сподели за своето откритие пред игумен на местен манастир, който използвал горските плодове, за да си направи напитка. По-късно установил, че напитката го държи буден по време на дълги молитви, особено вечер. Игуменът споделил откритието си с други игумени в манастира и скоро историята за енергизиращите плодове започна да се разпространява в целия свят. Останалото е история.

  • Въпреки широко разпространеното убеждение, че кафето ви прави дехидратирани, това не е съвсем вярно.

Смята се, че една от най-консумираните напитки в световен мащаб ни прави дехидратирани. До този извод се е стигнало при проучване, проведено през 1928 г., което отбелязва често уриниране при хора, които консумират кофеинови напитки. В края на изследването се стигнало до заключението, че това се дължи предимно на факта, че кофеинът е диуретик.

Но според Лорънс Армстронг, професор в катедрата по кинезиология в Университета в Кънектикът и директор на HPL лабораторията, това просто не е вярно. Той стига го извода че умерената консумация на кафеени напитки не води до дехидратиране на организма. (източник)

  • Аромата на кафе може да ви събуди.

Проучванията показват, че само миризмата на кафе е достатъчна, за да ви събуди сутрин. Според учените, богатият, топъл аромат на гореща чаша кафе може да промени активността на определени зони в мозъка. Според тях аромата на прясно приготвено кафе може също да намали ефектите от липсата на достатъчно сън.

  • Първата в света уеб камера е създадена, за да проверява дали кафето е готово.

През 1991 учени от университета в Кеймбридж, решили че трябвало някак да си осигурят постоянен приток на прясно приготвено кафе, така се зародила идеята за уеб-камера, която да следи дали винаги има готово кафе в компютърната зала.

  • Кафените зърна се наричат само "зърна", но всъщност са черешки.

 

Направи утрините по-ароматни! Вземи прясно изпечено кафе сега и ние ще го доставим до твоята врата


Днес ще ви разкажем за 8 начина, как да направите кафето си супер здравословно и да му се насладите с чиста съвест

прочети още

Едно кафе, отгледано под сянката на тропическите дървета

прочети още

Днес ще ви запознаем с едно уникално кафе от Руанда. Приблизително 95% от кафеените растения  отглеждани Руанда, са висококачественият сорт Арабика Бурбон. Отглеждането на относително малки количества от сортове Catuai и Caturra също е характерно за кафеената индустрия в страната. Повечето  кафеени растения се отглеждат на височини о 1200 м - 1800 м надморското височина, като цъфтежа на кафеените растения е в периода септември - октомври, а събират и зелените кафени зърна и тяхната обработка обхващат периода март.

прочети още

Вземи безплатна доставка при първа поръчка от TheCoffeeBox!

прочети още

Етиопия е държава в Източна Африка, разположена във вътрешността на Африканския рог. Граничи с Еритрея на север, Судан и Южен Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг. Страната се характеризира с наличието на субекваториален климат, който се отличава с изключително високи температури и ясно изразена сезонност на валежите. В ниските части на страната времето е много горещо през цялата година. В по-високите части климатичните условия значително се отличават и са много по-приятни.

прочети още

Арабика, Робуста или Либерика - Знаете ли колко вида кафени зърна има?

прочети още

Продължаваме нашата обиколка на света с кафе от Южна Америка. Колумбийските кафете се характеризират със средно тяло, сладък плодов аромат, налице са цитрусови и леко пикантни нотки. Киселинността е средна. Най-характерните кафета са Medellin, Armenia и Manizales

прочети още

Продължаваме нашата поредица от статии, с които Ви запознаваме с нашите кафета. Днес ще ви разкажем малко повече за характерните черти на бразилските кафета. Но първо ще ви дадем малко информация за Бразилия.

прочети още

Предлаганото от The Coffee Box перуанско кафе от долината на Чанчамайо се характеризира с плътен и мек вкус, интензивен аромат и ниска киселинност. Наблюдават се нотки на натурално какао, отлично комбинирано с нотки на малц и карамел. Послевкусът е продължителен, като при него може да се доловят и нотките на орехови ядки.

прочети още
Кафе на едро
3 юни 2019

TheCoffeeBox започва да се развива в ХоРеКа направлението

прочети още

Повишете лоялността на служутелите си с доставка прясно изпечено кафе за офиса. Разгледайте нашите предложения за кафе абонаменти

прочети още