4 начина да си направим хубаво кафе вкъщи

9 април 2020
4 начина да си направим хубаво кафе вкъщи

С развитие на кафеената култура и индустрия възникват все по-нови и нови методи за приготвяне на кафе напитки. Една част от методите са подходящи за приготвяне в домашни условия, докато за други се налага да се довериш на майсторството на бариста експертите в любимите ти кофи шопове. Ние от The Coffee Box ще ти споделим няколко, които лесно може да си приготвиш вкъщи без да имаме претенцията за тяхната изчерпателност.

Кафе, приготвено под налагане. При прилагане на този метод в домашни условия могат да бъдат използвани няколко варианта:

Еспресо машина

Класически и много популярен начин за приготвяне на еспресо, при който водата под налагане се изтласква през камера с фино смлени кафени зърна, от където през финна цедка се извлича така известната ни еспресо екстракция. Това какъв тип еспресо машина ще ползвате зависи изцяло от вашите възможности и желания. В днешно време еспресо машините имат голямо разнообразие – от домашни до професионални, от ръчни до изцяло автоматични. Независимо от всичко, когато ползвате домашна еспресо машина, това което ние от The Coffee Box  бихме ви препоръчали е да се ориентирате към такава с по-голяма мощност и максимално високо налягане (19-20 бара). Времето за приготвяне на вашата еспресо напитка изцяло зависи машина и времето, което й е необходимо за да загрее. След като машината вече е готова приготвянето на качествената еспресо екстракция отнема до 30 секунди. Като цяло за домашна еспресо машина размера на смилане на кафето трябва да бъде фино. Съвета ни тук е да стриете между пръстите си смляното кафе – ако усещате смляното кафе прекалено едро със сигурност не може да очаквате хубава екстракция. Същият ефект ще се наблюдава и когато е прекалено фино смляно под формата на пепел. Резултатът от качествено направеното еспресо е една силна, ароматна и изпълнена с вкус напитка, която чрез добавяне на вода към нея може лесно да се превърне в любимото ви американо или пък чрез разпенване на мляко да трансформирате в любимата ви кафеена напитка на млечна основа – (капучино или пък лате).

Плюсовете при използване на еспресо машина за приготвяне на кафе са: бързо приготвяне на напитката, широк диапазон от модели, цена и качество, както и това, че получавате високо концентрирана, ароматна и силна кафе напитка.

Минусите намират израз в цената на машината, защото избора на евтина кафе машина почти сигурно няма да ви дари с качествена еспресо екстракция. Машината заема по-голямо пространство във вашата кухня и определено създава усилия и неудобства, свързани с нейното почистване и поддържане.

Мока (кубинска) кафеварка

В случай, че разполагате с по-ограничен бюджет, но искате да получите сравнително силна и качествена еспресо напитка, то мока кафеварката е един отличен избор. Очарованието на мока кафеварката се състои в трикамерният процес, на който се базира – водата в долната камера на кафеварката ври, а парата създава налягане, което придвижва и изтласква водата, преминавайки през кафето в нейната втора камера, за да се получи наситената еспресо екстракция в третата. 

Времето за приготвяне на еспресото е сравнително бързо –отнема около 5 мин заради факта, че водата трябвате се загрее и кипне на вашата печка. Размерът  на смилане на кафето следва да бъде малко по-едро от това за домашна еспресо машина. Ние от The Coffee Box  бихме ви препоръчали да експериментирате с размера на смилане на зърната за вашата мока кафеварка за да постигнете максимално концентрирана и силна еспресо екстракция. Ако екстракцията е прекалено водниста, то вашето кафе е твърде едро смляно и обратното – ако е прекалено горчива, то кафето е твърде ситно смляно. При правилно смляно кафе, резултатът, който ще наблюдавате е сравнително силна екстракцията, доближаваща се до тази от еспресо машината.

Плюсовете при използване на мока кафеварка са сравнително нисък размер на инвестицията в закупуване на качествена кафеварка, бързо приготвяне на кафе напитките и изключително голямата подвижност на уреда, който ще бъде ваш верен приятел независимо от това дали ще го ползвате на домашната печка или сред природата на котлон или под нежните ласки на огнището.

Минусите намират израз в не толкова силна еспресо екстракция в сравнение с еспресо машината и риска да получите прекалено водниста или горчива напитка в зависимост от начина на смилане на кафеените зърна.

Кафе, приготвяно чрез заливане с вода - това е друг метод за приготвяне на кафе в домашни условия.

Френска преса

Този метод на приготвяне на кафе изисква да си отделите малко повече време - около 10 минути и по-сериозно внимание за приготвяне на кафе напитката. Размерът на смилане на зърната изисква да бъде по-едър, тъй като ако е фино смляно кафето то ще остане във филтъра и ще премине в готовата екстракция, като ще формира и горчива дебела утайка в дъното на пресата.  При правилно изпълнен процес резултатът, който ще постигнете е уникално ароматно кафе. Тъй като по дъното ще се получи утайка при филтрацията, ние от The Coffee Box ви препоръчваме да се откажете от последните няколко глътки кафе.

Плюсовете при ползване на френска преса са отличния неповторим вкус на вашето кафе, лесен за използване при спазване на правилния процес, възможност за приготвяне на по-голямо количество кафе без да е необходимо  повторение на процеса.

Минусите се изразяват в наличието на сравнително лек вкус и чаеподобно тяло.

Софт брю

Наподобява френската преса, но е значително по-лесно бързо за приготвяне. При този метод е необходимо само да напълните филтъра от неръждаема стомана със смляно кафе, да залеете с гореща вода и да изчакате между 4 и 8 минути преди кафето да бъде готово. Тайната на този метод е във фините дупчици на филтъра, който позволява да ползвате дори и най-фино смляното кафе за приготвяне на напитката.

Времето за приготвяне на кафеените напитки е сравнително бързо – до 8 мин, като може да експериментирате с размера на смилане на кафето за да извлечете най-подходящия за вас вкус. Резултатът от приготвяне на напитките чрез софт брю наподобява този на френската преса с тази разлика, че кафето е много по-чисто и позволява да се постигне по-силен и ароматен екстракт именно заради възможността да се използва и по-фино смляно кафе. Плюсовете на софт брю се изразяват в много лесният процес на приготвяне на кафето, сравнително бърз процес и възможност за игра с размерите на смилане на кафето с оглед извличане на максималния потенциал на кафените зърна.

Кафето, това е едно прекрасно нещо. То има силата да обединява хората със своя вкус и аромат, и да ни зарежда с енергия. То подхранва живота ни, дава надежда и като цяло ни кара да се раздвижим. Но най-вече кафето ни дава щастие и наслага всяка сутрин със своята магия.

прочети още

Днес ще си поговорим за няколко интересни метода за приготвяне на хубаво кафе, а именно така нареченото приготвяне чрез упражняване на натиск, чрез варене и приготвяне на кафе чрез филтрация

прочети още

Бърза и лесна рецепта за Далгона кафе. Това е корейската напитка, която взриви интернет, кафето dalgona е като капучино, обърнато на нагоре с главата. За направата му са необходими само три съставки и можете да го пиете топло или студено.

прочети още

3 неща, които вероятно не знаете за прясно изпеченото кафе ☕

прочети още

Как да приготвим хубаво кафе в домашни условия? В тази статия ще разгледаме приготвянето на кафе на джезве или така нареченото турско кафе

прочети още

Всеки знае колко е важно да намери перфектната чаша кафе, която да даде един успешен старт на деня в днешното забързано ежедневие. За да се постигне това е добре всеки да си отговори на няколко лесни въпроса за кафето.

прочети още

Безспорно вида кафе към който ще се насочим, се влияе пряко и от вида напитка, която искаме да си приготвим. Ние от The Coffee Box препоръчваме когато приготвяте  вашето капучино да използвате задължително блендирано кафе, което представлява микс от кафета.

прочети още

Тогава когато говорим за перфектната чаша кафе и вкуса, който търсим първият въпрос на който трябва да си отговорим е кое кафе и от коя част на света най-много се доближава до нашите индивидуални вкусови предпочитания.

прочети още

Казват, че едно от нещата за началото на един усмихнат и изпълнен с много положителни емоции ден, се свързва с удоволствието от чаша качествено прясно изпечено и смляно кафе, даряващо ни с ударна доза от енергия и аромати. Печенето на кафе е изкуство, което може да направи чудеса превръщайки всяко едно зрънце в цветна палитра от усещания.

прочети още

Арабика, Робуста или Либерика - Знаете ли колко вида кафени зърна има? ☕ Разберете основните разлики при различните сортове кафе

прочети още

Какви са основните разлики между еспресо макиато и еспресо кортадо? THE COFFEE BOX представя на вашето внимание две класически европейски еспресо напитки - макиато и кортадо. Независимо, че и двете напитки притежават сходни характеристики, все пак малките детайли по които се различават придават различен нюанс на всяка от напитките.

прочети още

Кафето е много повече от ароматна напитка, която ни събужда струни, то е малкото нещо, което указва голямо влияние върху ежедневието на хората, затова неслучайно е кафето е наречено, черното злато. В днешната статия ще си поговорим за термините които всеки познавач на кафе трябва да знае

прочети още

Виждали ли сте малкия етикет „Fair Trade“ или „Fair Trade International“ на плика с кафе? Задавали ли сте си въпроса: „Какво означава това?" Е, и ние си задавахме този въпрос, затова решихме да дадем малко по-ясна представа за концепцията за справедлива търговия в разбираем вид

прочети още

Коста Рика - страна неразривно свързана с производството на кафе

прочети още

В тази статия ще поговорим за различните методи за обработка на кафето. Начинът на обработка на кафените зърна оказва съществено влияние върху формирането на крайните характеристики на кафените напитки. Процесът на обработка на кафените зърна обхваща всички стъпки от събирането на кафените черешки, тяхното зреене, отстраняване на кафените зърна от черешката. Поради тази причина различаваме съществуват различни методи за обработка на кафените зърна

прочети още

Кафето е напитка, на която се наслаждават милиони хора по цял свят. Това е една от най-популярните напитки в света, която започва своята история още през далечната 1671 г.

прочети още

Едно кафе, отгледано под сянката на тропическите дървета

прочети още

Да научим повече за кафето от Конго. Република Конго e разположена в Западна Централна Африка. Климатът е тропичен и се характеризира с висока влажност и температури, вариращи в различните региони. В по-голямата част от страната се наблюдават по два сухи и влажни сезона. Температурите са най-стабилни в екваториалните гори.

прочети още

Днес ще ви запознаем с едно уникално кафе от Руанда. Приблизително 95% от кафеените растения  отглеждани Руанда, са висококачественият сорт Арабика Бурбон. Отглеждането на относително малки количества от сортове Catuai и Caturra също е характерно за кафеената индустрия в страната. Повечето  кафеени растения се отглеждат на височини о 1200 м - 1800 м надморското височина, като цъфтежа на кафеените растения е в периода септември - октомври, а събират и зелените кафени зърна и тяхната обработка обхващат периода март.

прочети още

Етиопия е държава в Източна Африка, разположена във вътрешността на Африканския рог. Граничи с Еритрея на север, Судан и Южен Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг. Страната се характеризира с наличието на субекваториален климат, който се отличава с изключително високи температури и ясно изразена сезонност на валежите. В ниските части на страната времето е много горещо през цялата година. В по-високите части климатичните условия значително се отличават и са много по-приятни.

прочети още

Продължаваме нашата обиколка на света с кафе от Южна Америка. Колумбийските кафете се характеризират със средно тяло, сладък плодов аромат, налице са цитрусови и леко пикантни нотки. Киселинността е средна. Най-характерните кафета са Medellin, Armenia и Manizales

прочети още

Продължаваме нашата поредица от статии, с които Ви запознаваме с нашите кафета. Днес ще ви разкажем малко повече за характерните черти на бразилските кафета. Но първо ще ви дадем малко информация за Бразилия.

прочети още

Предлаганото от The Coffee Box перуанско кафе от долината на Чанчамайо се характеризира с плътен и мек вкус, интензивен аромат и ниска киселинност. Наблюдават се нотки на натурално какао, отлично комбинирано с нотки на малц и карамел. Послевкусът е продължителен, като при него може да се доловят и нотките на орехови ядки.

прочети още

TheCoffeeBox започва да се развива в ХоРеКа направлението

прочети още

Повишете лоялността на служутелите си с доставка прясно изпечено кафе за офиса. Разгледайте нашите предложения за кафе абонаменти

прочети още