3 начина да си направим хубаво кафе вкъщи

21 април 2020
3 начина да си направим хубаво кафе вкъщи

Днес ще си поговорим за няколко интересни метода за приготвяне на хубаво кафе, а именно така нареченото приготвяне чрез упражняване на натиск, чрез варене и приготвяне на кафе чрез филтрация.

Аеропреса

Удачен избор за онези от вас, които освен у дома държат да се насладят на хубавото кафе и по време на път. Ключът в получаването на качествена кафеена екстракция се състои в правилната температура, подходящото налягане и правилния размер на смилане на кафените зърна. Ако разполагате с гореща вода времето за приготвяне на напитка с аеропреса отнема около 60 сек. Добрата новина при аеропресата е в размера на смилане на зърната – той няма значение защото приготвянето на вашето кафе зависи от вашето настроение. При аеропресата се наблюдава извличането на гладка, богата, чиста и бърза екстракция отличаваща се от тази при френската преса или мока кафеварката.

Плюсовете на аеропресата са в голямата степен свободата за местене на уреда, защото може да го носите навсякъде без да се притеснявате, че ще го счупите, възможността да къстамизирате кафе напитката играейки си с размера на смилане на кафеените зърна и в това, че получавате една бърза и ароматна кафе напитка.

Минусите се изразяват в необходимостта от хартиен филтър, което генерира допълнително отпадъци и ограничените в приготвянето на максимум 2 напитки на зареждане.

Приготвяне на кафе чрез филтрация

при този метод прясно смляното кафе се поставя във филтър след което се залива с гореща вода, където чрез силата на гравитацията тя преминава през кафето и се отцежда на капки през филтъра, попадайки в съда под него. При този метод има доста разновидности на приготвяне на кафето. Ние от The Coffee Box ще се фокусираме върху един от вариантите, който според нас ще бъде лесен за приложение в домашни условия.

Филтър V60

Прост и лесен начин за приготвяне на кафе. Уникалното тук е, че се използва конусовидна фуния, за извличане на филтрираната екстракция, който е с широк отвор отдолу и странично разположени спирални ребра. В него се поставя хартиеният филтър, напълва се с кафе и се залива с гореща вода. Времето за приготвяне е сравнително кратко – около 5 минути. По отношение размера на смилане - средно към фино смилане би свършило отлична работа. Резултатът, който може да очаквате е освежаваща чаша кафе, ароматно и без горчивина. Сред плюсовете на V60 са лесното им почистване, компактността, както и бързото приготвяне на кафе. Сред минусите може да посочим използването на специални филтри.

Приготвяне на кафе чрез варене

това е друг метод за приготвяне на кафе в домашни условия, като ще разгледаме само приготвянето на кафе на джезве (турско кафе).

Турско кафе

За неговото приготвяне се изисква само джезве, гореща вода и много фино смляно кафе. Приготвянето на турско кафе изглежда лесно, но дали това е така? Отговорът е „не“, защото има своите тънкости, които ако бъдат спазени ще ви гарантират една изключителна силна и вкусна напитка с гъст каймак. Времето за приготвяне на напитката е бързо около 4 мин докато кафето заври и кипне няколко пъти. По отношение размера на смилане, както споменахме е от изключително голяма важност кафето да бъде много фино смляно. Резултатът от правилно приготвеното турско кафе изключително силна, ароматна и гъста напитка. Плюсовете се изразяват в това, че турското кафе е бързо и лесно за приготвяне, има изключителен аромат и изисква минимално оборудване за своето приготвяне. Минусите се изразяват в това, че лесно може да преварите и загорите своето кафе.

Кафето, това е едно прекрасно нещо. То има силата да обединява хората със своя вкус и аромат, и да ни зарежда с енергия. То подхранва живота ни, дава надежда и като цяло ни кара да се раздвижим. Но най-вече кафето ни дава щастие и наслага всяка сутрин със своята магия.

прочети още

Бърза и лесна рецепта за Далгона кафе. Това е корейската напитка, която взриви интернет, кафето dalgona е като капучино, обърнато на нагоре с главата. За направата му са необходими само три съставки и можете да го пиете топло или студено.

прочети още

С развитие на кафеената култура и индустрия възникват все по-нови и нови методи за приготвяне на кафе напитки. Една част от методите са подходящи за приготвяне в домашни условия, докато за други се налага да се довериш на майсторството на бариста експертите в любимите ти кофи шопове. Ние от The Coffee Box ще ти споделим няколко, които лесно може да си приготвиш вкъщи.

прочети още

3 неща, които вероятно не знаете за прясно изпеченото кафе ☕

прочети още

Как да приготвим хубаво кафе в домашни условия? В тази статия ще разгледаме приготвянето на кафе на джезве или така нареченото турско кафе

прочети още

Всеки знае колко е важно да намери перфектната чаша кафе, която да даде един успешен старт на деня в днешното забързано ежедневие. За да се постигне това е добре всеки да си отговори на няколко лесни въпроса за кафето.

прочети още

Безспорно вида кафе към който ще се насочим, се влияе пряко и от вида напитка, която искаме да си приготвим. Ние от The Coffee Box препоръчваме когато приготвяте  вашето капучино да използвате задължително блендирано кафе, което представлява микс от кафета.

прочети още

Тогава когато говорим за перфектната чаша кафе и вкуса, който търсим първият въпрос на който трябва да си отговорим е кое кафе и от коя част на света най-много се доближава до нашите индивидуални вкусови предпочитания.

прочети още

Казват, че едно от нещата за началото на един усмихнат и изпълнен с много положителни емоции ден, се свързва с удоволствието от чаша качествено прясно изпечено и смляно кафе, даряващо ни с ударна доза от енергия и аромати. Печенето на кафе е изкуство, което може да направи чудеса превръщайки всяко едно зрънце в цветна палитра от усещания.

прочети още

Арабика, Робуста или Либерика - Знаете ли колко вида кафени зърна има? ☕ Разберете основните разлики при различните сортове кафе

прочети още

Какви са основните разлики между еспресо макиато и еспресо кортадо? THE COFFEE BOX представя на вашето внимание две класически европейски еспресо напитки - макиато и кортадо. Независимо, че и двете напитки притежават сходни характеристики, все пак малките детайли по които се различават придават различен нюанс на всяка от напитките.

прочети още

Кафето е много повече от ароматна напитка, която ни събужда струни, то е малкото нещо, което указва голямо влияние върху ежедневието на хората, затова неслучайно е кафето е наречено, черното злато. В днешната статия ще си поговорим за термините които всеки познавач на кафе трябва да знае

прочети още

Виждали ли сте малкия етикет „Fair Trade“ или „Fair Trade International“ на плика с кафе? Задавали ли сте си въпроса: „Какво означава това?" Е, и ние си задавахме този въпрос, затова решихме да дадем малко по-ясна представа за концепцията за справедлива търговия в разбираем вид

прочети още

Коста Рика - страна неразривно свързана с производството на кафе

прочети още

В тази статия ще поговорим за различните методи за обработка на кафето. Начинът на обработка на кафените зърна оказва съществено влияние върху формирането на крайните характеристики на кафените напитки. Процесът на обработка на кафените зърна обхваща всички стъпки от събирането на кафените черешки, тяхното зреене, отстраняване на кафените зърна от черешката. Поради тази причина различаваме съществуват различни методи за обработка на кафените зърна

прочети още

Кафето е напитка, на която се наслаждават милиони хора по цял свят. Това е една от най-популярните напитки в света, която започва своята история още през далечната 1671 г.

прочети още

Едно кафе, отгледано под сянката на тропическите дървета

прочети още

Да научим повече за кафето от Конго. Република Конго e разположена в Западна Централна Африка. Климатът е тропичен и се характеризира с висока влажност и температури, вариращи в различните региони. В по-голямата част от страната се наблюдават по два сухи и влажни сезона. Температурите са най-стабилни в екваториалните гори.

прочети още

Днес ще ви запознаем с едно уникално кафе от Руанда. Приблизително 95% от кафеените растения  отглеждани Руанда, са висококачественият сорт Арабика Бурбон. Отглеждането на относително малки количества от сортове Catuai и Caturra също е характерно за кафеената индустрия в страната. Повечето  кафеени растения се отглеждат на височини о 1200 м - 1800 м надморското височина, като цъфтежа на кафеените растения е в периода септември - октомври, а събират и зелените кафени зърна и тяхната обработка обхващат периода март.

прочети още

Етиопия е държава в Източна Африка, разположена във вътрешността на Африканския рог. Граничи с Еритрея на север, Судан и Южен Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг. Страната се характеризира с наличието на субекваториален климат, който се отличава с изключително високи температури и ясно изразена сезонност на валежите. В ниските части на страната времето е много горещо през цялата година. В по-високите части климатичните условия значително се отличават и са много по-приятни.

прочети още

Продължаваме нашата обиколка на света с кафе от Южна Америка. Колумбийските кафете се характеризират със средно тяло, сладък плодов аромат, налице са цитрусови и леко пикантни нотки. Киселинността е средна. Най-характерните кафета са Medellin, Armenia и Manizales

прочети още

Продължаваме нашата поредица от статии, с които Ви запознаваме с нашите кафета. Днес ще ви разкажем малко повече за характерните черти на бразилските кафета. Но първо ще ви дадем малко информация за Бразилия.

прочети още

Предлаганото от The Coffee Box перуанско кафе от долината на Чанчамайо се характеризира с плътен и мек вкус, интензивен аромат и ниска киселинност. Наблюдават се нотки на натурално какао, отлично комбинирано с нотки на малц и карамел. Послевкусът е продължителен, като при него може да се доловят и нотките на орехови ядки.

прочети още

TheCoffeeBox започва да се развива в ХоРеКа направлението

прочети още

Повишете лоялността на служутелите си с доставка прясно изпечено кафе за офиса. Разгледайте нашите предложения за кафе абонаменти

прочети още